Stäng
Tema Uterum & Altan

Möt Erik & Bertil

När restaurangen Bryggvingen öppnar för säsongen är det premiär för den senaste tillbyggnaden - en takaltan där gästerna kan ta sig något att dricka och samtidigt njuta av utsikten över den vackra skärgården där öppet hav anas i horisonten. Bakom en spaljé på altanen ska dessutom köket odla kryddor i pallkragar.

Lärk, vind och pinfärsk fisk

Bryggvingen ligger i en smal vik omringad av kala klippor i slutet av den enda vägen på ön Lyr i den bohuslänska skärgården. För att ta sig hit är det färja från Orust som gäller.

Trallen på den nya altanen är av lärk.

– Jag hade tänkt att vi skulle lägga tryckimpregnerat trä på altanen. Det var min plan hela tiden, men då kom plåtslagaren och la aluminiumplåt, berättar Erik Lyräng, Bryggvingens ägare.

– Vi kan inte ha stålplåt här ute. Vi är så nära vattnet att plåten rostar, förklarar snickaren Bertil Olofsson, som utför en stor del av byggjobben på restaurangen.

Att lägga tryckimpregnerad trall på aluminiumplåt är inte att rekommendera. Tryckimpregnerat innehåller tungmetaller och kemikalier som riskerar att fräta hål när regnet drar med sig kopparsalter och andra ämnen som lägger sig i plåtens falsar. Risken är att det börjar regna in i restaurangköket, som ligger under altanen, om de hade valt tryckimpregnerat.

– Lärken är ju inte impregnerad på något sätt. Det är naturligt och står dessutom emot röta bättre än om vi hade använt gran eller furu, säger Bertil.

– När vi inte kunde ha tryckimpregnerat ville jag egentligen ha kiselimpregnerat virke. Men det fanns inte i lager på brädgården och leveranstiderna var för långa. Därför blev det lärk och jag är nöjd med det. Jag tycker det är väldigt fint, säger Erik.

Bryggvingen ligger precis vid kanten av den lilla havsviken. Läget är mycket utsatt med vindar på upp till 40 sekundmeter och vågor som kan slå över bryggan där gästerna sommartid lägger till i tredubbla led för att besöka restaurangen. Enkelt uttryckt är det ingen perfekt miljö för hantverkare att arbeta i när höst- och vinterstormarna når land.

Man kan ha otur med många grejer, men med bygget här har vi faktiskt haft tur. 

– Men vi har haft en otroligt fin vinter. Det blåste ostligt vind inifrån land så vi hade inget problem med vädret. Men hade det blåst västan hade vi fått det hett om öronen, berättar Bertil och Erik fyller på:

– Och när vi byggde om 2012 har vi också bra byggväder. Vi har inte haft ett enda byggstopp på grund av vädret. 

Hur det hade gått med bygget om vinden hade varit västlig vill varken Bertil eller Erik tänka på. 

– Man kan ha otur med många grejer, men med bygget här har vi faktiskt haft tur.