Stäng
Woody möter Janne Bergström

I huvudet på ett takproffs

Janne Bergström är takläggaren från Kumla som trots flera olika chefs-befattningar i branschen tröttnade på de stora firmornas jakt på att vinna anbuden genom att pressa offerterna i botten. Istället började han om och startade han sin egen firma i betydligt mindre skala och helt efter eget huvud. - Vi tar bara de jobb vi vill ha och gör endast sånt vi känner att vi är bra på.

Vi träffar Janne i Långan, ett lummigt gammalt sommarstugeområde med syrenerna i full blom, en kvart utanför centrala Örebro. På ett svartmålat timmerhus från 70-talet med ett alldeles nylagt svart tak med Palema Candorpannor från Benders sätter Janne Bergström dit de sista skruvarna för staga upp skorstenen tills sotaren ska komma.

 – Det är en jättevanlig missuppfattning att man inte kan lägga tak på vintern.

Men snön är ett betydligt mindre problem än regn och vind när man lägger tak. Det var dock inte drömmen om att jobba på tak som fick Janne att söka sig till byggbranschen. Han ville egentligen bli elektriker men problem med färgseendet gjorde att han fick tänka om. Efter fyra år med att gjuta husgrunder och resa nyckelfärdiga hus för Fiskarhedenvillan började Janne 2013 jobba som takläggare på takfirman Rustabo. 2016 blev Janne montagechef och satt även med i ledningen för bolaget.

JANNE SNABBFAKTA

Namn: Jan ”Janne” Bergström
Företag: Bergströms Tak & Bygg
Yrke: Takläggare och snickare
Antal anställda: 1 (förutom Janne själv)
Ort: Kumla
Familj: Gift med Camilla och tre barn; Simon 24 år, Wilma 16 år, Sofia, 13 år.

Vad var de största lärdomarna från åren på Rustabo?

– Hitta bra personal och gör rätt från början. Ingen har tid eller resurser att behöva gå tillbaka och göra om saker.

Sedan hösten 2017 driver han och en kollega Bergströms Tak & Bygg och riktar sig till 95 procent mot privatkunder och ett och annat mindre företag.
– Vi tar bara de jobb vi vill ha och gör endast sånt vi känner att vi är bra på. Gör du rätt får du kunder, säger Janne och utvecklar:
– Två anställda är lagom men min önskan är att vi blir ytterligare en efter sommaren. Då står vi inte still om jag åker på byggmöten eller ska sätta mig och räkna på ett jobb.

Tak är enligt Janne egentligen ganska enkelt om man bara följer tillverkarens instruktioner och inte stressar. Det är när man stressar som misstagen och olyckorna kommer. Ett sätt att jobba säkrare på tak är att använda sig av någon av de olika tjänster som din lokala Woody Bygghandel kan erbjuda. Som exempelvis kranlyft som lyfter upp pallen med takpannorna direkt upp på taket så man slipper kånka upp alla pannorna.
– Då kan man lägga taket och ha takpannorna på bara en armlängds avstånd, berättar Janne som köper i stort sett allt sitt material samt även en del tjänster på Woody-anläggningen Rickard Erikssons Byggvaruhus i Hallsberg och Jannes ”egen” säljare; Gunnar Hugosson.
– Gunnar har räddat mig flera gånger. Om jag lämnar in en ritning så kan han som gammal möbelsnickare föreslå förbättringar, och när jag glömt något så är Gunnar där och påminner mig. Via Rickard Erikssons får Janne även hjälp med konstruktionsritningar och räkna ut hållfasthet.

BOKA KRANLYFT

Du vet väl att med tilläggstjänsten kranlyft kan du lägga det nya taket direkt från pallen och slipper kånka upp alla takpannorna på taket?

Kontakta din lokala Woody Bygghandel för aktuella priser gällande kranlyft.

VÅRA TJÄNSTER

Takbranschen och Arbetsmiljöverket jobbar hårt för att få ner antalet olyckor genom både skärpta reglerkrav och utbildningar. Trots detta ser Janne otaliga exempel på hur mindre nogräknade firmor struntar i säkerhetsföreskrifterna.
– Man blir frustrerad! Vi följer de lagar och regler som finns och hoppar inte över att bygga ställning bara för att kunna leverera en offert som är några kronor billigare. Gör du ett helt takbyte ska du alltid bygga en ordentlig ställning. Just därför var ett av Jannes första beslut i egna firman att investera i en egen modern byggställning i aluminium med ordentliga trapptorn.
– Du skonar kroppen med de nya moderna byggnadsställningarna i lätt aluminium.

Vad är annars ditt bästa säkerhetstips när det gäller jobb på tak?

– Alltid när jag tar ett jobb tar jag även på mig arbetsmiljöansvaret, i annat fall är det beställaren/husägaren som blir ansvarig vid en eventuell olycka. En husägare som varken har koll på branschregler eller gått några säkerhetsutbildningar, konstaterar Janne.

WOODY REKOMMENDERAR!


Bender palema candor 2-kupig blank svart

Art.nr 003983062
Beställningsvara
  • Antal (st/frp) 5
  • Antal (st/m²) vid max läktavstånd 8,9
  • Antal (st/pall) 240