Stäng
Med betong som livsstil

TEMA GRUND

Träffa Mats Svensson, en man med betong som livsstil. Med mer än 40 år i branschen kan han det mesta som är värt att veta, och lite till. Läs vårt stora reportage nedan. Missa inte heller att bekanta er med de nya karaktärerna Jerry och Hasse, ett riktigt radarpar. Självklart visar vi även upp godbitar från vårt stora sortiment. Hos Woody Bygghandel hittar du allt för en bra grund!

Lär känna Jerry och Hasse

En bra grund är grunden för ett bra bygge och ett effektivt arbetssätt likaså. Det vet byggaren Hasse och hans proffssäljare Jerry från Woody Bygghandel. Men vad gör man när processerna helt enkelt har blivit för effektiva..?

Allt för en bra grund

Vi har det mesta ni behöver för anläggning av grunden - stort som smått. Allt klassiskt material. Praktiska och effektiva verktyg. Smarta och nya små armeringsdistanser, som effektiviserar ditt arbete. Flera olika typer av cement - beroende på vad som behövs i det specifika projektet. Vi erbjuder också på många orter hjälp med att anpassa formaten på material och transporten till din arbetsplats i rätt tid.

 

Mats Svensson har betong som livsstil

I en oansenlig byggnad innanför en liten verkstad ligger kontoret där Mats Svensson leder arbetet för Svenssons Form & Betong. Fasaden är anspråkslös men det är här huvudkvarteret för ett av landets mest anlitade betonggjuterier.

Mats Svensson kan det mesta om betong och att gjuta grunder. Han har gjutit brofästen, kört ut betongpumpar på färjor för jobb på avlägsna skärgårdsöar och varit med om att bygga lyxhus till näringslivets toppar.

Bland de största arbetena är omgjutningen av den 3000 kvadratmeter stora grunden för Mölnviks Centrum på Värmdö utanför Stockholm.

– Alla golv hade satt sig. De saknade pålning. Vi fick skära ut hela golvet, påla med en liten pålmaskin och armera om med hundra ton armering, och sen på med nästan tusen kubik betong.

Mats började jobba med betong i sin fars företag direkt efter åttan i grundskolan.

Jag har jobbat med det här i 41 år och det har aldrig funnits något annat.

Jag startade egen firma när jag var 24 år och sen har det rullat på, även om det har varit tufft ibland.

Mats företag drabbades hårt av lågkonjunkturen i början av 1990-talet och gick i konkurs. Det medförde bland annat företaget numera endast har två anställda för att minska de fasta kostnaderna, och att de istället arbetar med underentreprenörer vid större projekt.

– Sista 20 åren har gått bra. Vi är numera så inkörda överallt att vi inte märker av konjunkturerna på samma sätt. Vi har så mycket fasta kunderna att det bara rullar på.

Specialiserade på betong

Just nu gjuter företaget en 350 kvadratmeter stor husgrund i Sigtuna. Samtidigt deltar de i ett projekt med Skanska för Grand Hotell i Stockholm. Hotellets baksida ska höjas med två våningar och ge plats för kontorslokaler.

– Vi jobbar mycket med specialjobb åt stora företag som Skanska och NCC, men ibland kör vi helt egna projekt.

Ett stort skäl till att det går bra för Mats företag är att de är specialiserade på betong. Förr fanns det många företag aktörer i branschen, men antalet har minskat genom åren. Mats analys är att återväxten är för dålig. Idag är det få som vill bli betongarbetare.

–Ta till exempel min yngsta son. Han gick ut bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet för två år sedan. I hans klass på 30 elever var de bara två som valde betong som inriktning. De ena killen hoppade av, så i den klassen är det bara min son som jobbar med betong idag.

Mats menar att det är ett bra jobb rent ekonomiskt, men att de långa arbetstiderna gör att många väljer bort betongarbetaryrket. Han har haft många anställda som har valt ett annat yrke eftersom de inte har orkat med de tuffa villkoren. Det gäller att komma igång tidigt med arbetet för att hinna slipa betongen innan dagen är slut. Många gånger hinner de inte ens äta lunch.

– Min son åkte hemifrån halv fem i morse och kommer nog inte hem förrän runt sju ikväll. Så här års ställer ju vädret till det också och det kan innebära att man får jobba natt. Så det här är inget vanligt sju till fyra-jobb. Det blir lite som en livsstil att hålla på med betong.

Till de långa arbetstiderna ska man lägga väder och vind. På sommaren går det fort att gjuta en grund, medan man på vintern måste man täcka in arbetsplatsen och värma upp marken för att få bort tjälen.

– Sen kan det ösregna så att betongplattan blir förstörd och vi får göra om jobbet. Vi försöker hålla oss undan det genom att ha koll på väderleksrapporten.

Gjutning är precision

Det spelar ingen roll om man ska gjuta en liten eller stor betongplatta. Principen är alltid den samma. Det är bara storleken på betongpumpen och antalet medarbetare som är skillnaden.

Inget får gå fel när man gjuter en husgrund. Det är ju den allt ska vila på. Marken måste vara stabil och dräneringen fungera så att allt vatten rinner undan. Mats kontrollerar konstruktionen på armeringen och går noggrant igenom ritningarna så att alla mått stämmer innan gjutningen påbörjas.

För att höjden på grunden ska bli exakt använder sig Mats företag av lasergjutning. Marginalen på ett färdigt betonggolv är 0,3 millimeter.

– Nu för tiden kommer det mycket färdigbyggda hus och då måste grunden vara perfekt innan huset sätts på plats.

Tillsammans med woody

Trots den långa tiden i branschen är Mats allt annat än traditionell. Han uppskattar produktnyheter som bidrar till att arbetet går snabbare och är mer skonsamt för kroppen. Färdigbockad armering och automatiska najmaskiner är två exempel som underlättar jobbet för Mats och hans kollegor.

– Men det viktigaste är att vi själva är effektiva och duktiga. Att vi kan vårt jobb, så att vi som entreprenören tjänar pengar. Jag måste planera jobben på rätt sätt och veta precis vad man ska göra. Allt material måste finnas på plats när grabbarna kommer ut och ska jobba.

Mats köper in material från Woody i Orminge. Han beställer allt av sin personliga säljare Mikael Persson.

– En kanonkille. Det är viktigt att det alltid funkar med leveranser, och det gör det med Micke. Det är aldrig något krångel. Ibland är det panikgrejer med extraleveranser, men det är inga problem. Det fixar Micke. De ger en mycket bra service till sina kunder och så har de bra kvalitet på råmaterialet, och det uppskattar vi så jag handlar mycket på Woody i Orminge.


 • Bredd (mm) 600
 • Höjd (mm) 300 | 400
 • Kvalitet S200

L-element s200 h400 borstad

Art.nr 005292423
Lagervara
 • Bredd (mm) 600
 • Höjd (mm) 400
 • Kvalitet S200

Skarvbleck

Art.nr 004520451
Beställningsvara
 • Antal (st/frp) 25
 • Rek. skikttjocklek (mm) 5-50
 • Typ Skarvbleck

Armeringsdistans 40/50 mm

Art.nr 004340621
Beställningsvara
 • Antal (st/frp) 250
 • Användningsområde Lyfter och håller armeringen på plats
 • Typ Armeringsdistans

Plastspik 180 mm

Art.nr 004340622
Beställningsvara
 • Antal (st/frp) 250
 • Åtgång Ca 3 st/m²
 • Längd (mm) 180

Spikplåt 56x105 mm

Art.nr 004340623
Lagervara
 • Antal (st/frp) 10
 • Bredd (mm) 56
 • Höjd (mm) 14

Grovbetong 25 kg

Art.nr 002805588
Lagervara
 • 1kg material ger färdig betong (l) 0,52
 • Användningsområde Inomhus och utomhus
 • Användningstid (h) 2

Finbetong 25 kg

Art.nr 002805587
Lagervara
 • 1kg material ger färdig betong (l) 0,52
 • Användningsområde Inomhus och utomhus
 • Användningstid (h) 2