Stäng
Tema Fönster & Dörrar

Ett inrutat liv

Fönster- och dörrveckor hos Woody Bygghandel med riktigt fina kampanjpriser på utvalda fönster och dörrar. Vi träffar även Björn Hager från Tak- och Fönsteraktuen som berättar hur det är att arbeta med fönsterbyte och kollar närmare på smarta produker för fönstermontage. Dessutom presenterar vi ett nytt avsnitt med favoriterna Jerry & Hasse.

Jerry & Hasse

Ärlighet varar längst och det ligger även till grund för en bra arbetsrelation. Det vet Jerry och Hasse, som i detta avsnitt tar ett snack om transparens i fönstervärlden.

 

Gäller 5/3 - 8/4 2018

Vägen till ett lyckat fönsterbyte

Rätt fönster är viktigt, inte bara för de boendes välbefinnande, utan även för miljön. Det ska uppfylla diverse krav som rätt utseende, rätt storlek och rätt u-värde. Dessutom behöver du rätt produkter för att kunna utföra jobbet på bästa sätt.

Vill du veta mer och få tips och råd inför fönsterbytet? Läs vår stora fönsterguide eller ladda ner checklistan nedan. 

 


16x60x4200 fönstersmyg fals mdf vit fals 9,5x25 mm

Art.nr 006429996
Beställningsvara
  • Bredd (mm) 60
  • Färg Vit
  • Längd (mm) 4200

Väggventil tl98f kompl fresh

Art.nr 004058983
Lagervara
  • Diameter (mm) 102
  • Modell TL98F Fresh
  • Typ Väggventil

Entrétak stratus 1500 b 1500 x d 918 x h 160 mm

Art.nr 004401410
Beställningsvara
  • Bredd (mm) 1500
  • Djup (mm) 918
  • Färg Transparent

Ett inrutat liv - Möt Björn Hager 

Gillar du att byta arbetsplats ofta och att alltid göra dina kunder nöjda? Då ska du jobba med fönsterbyten, åtminstone enligt Björn Hager på Tak - och Fönsterakuten.
– Fördelen med mitt jobb är man vet exakt hur lång tid det tar. Kunden blir väldigt nöjd när man säger att vi är klara på onsdag och också är det.

Tak- och Fönsterakuten har funnits sedan 2010 och ligger i Åkersberga några mil norr om Stockholm. Marknaden för fönsterbyten är stor. Björn och hans kollegor har fulltecknat i böckerna och kan jobba året runt. De riktar sig främst till privatpersoner.

– Även om själva arbetet kan vara enformigt är det jäkligt kul att träffa nya kunder hela tiden, berättar Björn. 

Tak- och Fönsterakuten byter arbetsplats två till tre gånger i veckan beroende på hur många fönster de ska byta i varje hus. Flertalet jobb utförs i villor byggda på 1960- och 1970-talen.

– Dels är många av fönstren i dåligt skick och dels handlar det om nya isoleringsvärden. Du får en helt annan inomhusmiljö med nya fönster som har dubbelt så bra energivärden jämfört med gamla. Ekonomin blir bättre och dessutom gör det estetisk skillnad. Det blir finare, förklarar Björn.

Ventilation är viktigt att tänka på eftersom nya fönster har så bra isolering. Det finns fönster med färdigmonterade klickventiler som gör att luft kommer in i huset om de boende så önskar.

– En gång träffade jag en kille som hade monterat skjutfönsterdörrar på sitt hus i Sandhamn med fantastisk utsikt. Dörrarna hade väldigt bra isolering, men ingen ventilation, så fönstren immade igen och det var ju inte så bra, skrattar Björn. 

Det är dessutom populärt att sätta in aluminiumbeklädda fönster eftersom det minimerar underhållsarbetet jämfört med karmar av trä. Björn föredrar mattlackade aluminiumutsidor eftersom de inte förändrar husets karaktär jämfört med högglansiga. 

Ibland sågar Björn och kollegorna upp tegelfasader och sätter in fönster eller skjutpartier där det tidigare bara har funnits en vägg. 

På slutet har det också kommit in en del inbrottskador. Det har tyvärr blivit ganska vanligt, berättar Björn.

Hans kunder efterfrågar inte i någon större utsträckning inbrottsförstärkta fönster. Det beror på att nya fönster och altandörrar är säkrare än gamla.

– Första generationens treglasfönster var varken limmade eller silikonade. Tog man bort listen var det bara att plocka ut glaskassetten. Så är det inte idag. Nya fönster är punktlimmade som standard, så det är inte lika lätt att ta sig in längre. Sen går det ju att få fönster som är silikonande hela vägen runt, men det är inte standard hos någon leverantör, och det går aldrig att skydda sig mot att någon kastar en sten genom rutan.

 

 Läs hela intervjun i bladet.

Ladda ner här (pdf)