Stäng
- Tema Fasad -

Möt Martin

Han är muraren på Sveriges sydligaste udde och specialiserad på renovering av putsade ytor på gamla stenhus. Lär känna Martin Knutsson, grundare av M Knutssons Mur & Kakel AB i Smygehamn.

Muraren på Sveriges sydligaste udde

M Knutssons Mur & KakeI AB ligger på Kalkbrottsvägen i Smygehamn. Ett passande vägnamn för en firma som är specialister på renovering av putsade ytor på gamla stenhus. Eftersom företaget bara ligger 500 meter från Smygehuk är det troligen också Sveriges sydligaste mureri.

– Jag är inte intresserad av att gå på nybyggen och spackla upp nya fasader med tunnputs. Det är inte intressant. De gamla byggnaderna har en själ. Det känns rejält när flera generationer har bott där och husen är byggda på ett hållbart sätt. Det var ett annat sätt att tänka då. 

Martin Knutsson fick upp intresset för gamla byggnader redan som ung när han utbildade sig till murare.

– Vi gjorde praktik och jag hade turen att hamna på en liten firma. Vi gjorde två kyrkor per år som skulle putsas och kalkas. Sen var vi ute på gamla gårdar och så vidare, så sen dess har det blivit mycket äldre byggnader som jag har hållit på med, berättar Martin. 

Det främsta skälet till att Martins firma är så eftertraktad är så klart att de är nischade på gamla byggnader, men det handlar också om själva sättet han arbetar på.

– Jag gillar att ta ett projekt i taget och göra det helt färdigt. Kunden vet att vi är på plats tills det är färdigt och det är betryggande.

Kärleken till själva hantverket har gjort att Martin inte heller vill att hans företag ska växa.

– Jag vill inte basa över en massa människor, utan är intresserad av själva hantverksbiten. Jag vill utföra jobbet själv, för då vet man också att det blir ordentligt gjort. 

I trakterna utanför Trelleborg har Martin och Viktor renoverat kyrkorna i Södra Åby, Anderslöv, Hemmesdynge, Klagstorp, Önnarp och Östra Strö. Samtliga är uppförda i mitten av 1800-talet. Det tar upp till två månader att få färdigt fasaden på en kyrka.

Martin berättar att det är ganska spännande att riva en gammal vägg för du vet aldrig vilken putsbärare husbyggaren har använt. I början av karriären var det svårt att offerera projekt eftersom Martin aldrig riktigt visste vad som dolde sig i väggarna. 

 – Erfarenheten har ju gjort det lättare, men i början var det knepigt att räkna. När jag inte vet brukar jag fråga kunden om jag får bila på två tre ställen och kolla läget. Då får man ju en mer rättvis chans att bedöma jobbet. Om det inte blir någon affär får vi lappa igen det. 

Jag gillar att ta ett projekt i taget och göra det helt färdigt. Kunden vet att vi är på plats tills det är färdigt och det är betryggande.

Martin försöker att återanvända så mycket av det gamla materialet som möjligt. Han vurmar särskilt för gammalt tegel. 

– Det är väldigt hållbart och ett trevligt material som man kan återanvända. Det går inte att jämföra gammalt tegel som har härdats i årtionden med nya grejer. När jag byggde mitt eget hus murade jag upp skorstenarna i gammalt återvunnet tegel. Sen kan man ju skiva upp och lägga golv med tegel. Det finns ingen ände för materialet.

Martin vill dock poängtera att han inte är en traditionalist i alla lägen.

– Väggarna i mitt hus murade jag med isoleringsblock för jag ville ha en konstruktion där man kan putsa både insidan och utsidan och ändå ha en bra isolering. Man kan inte bara vara en bakåtsträvare utan se framåt också.

Martin försöker hålla sig uppdaterad på produktnyheter för det händer att han ibland jobbar med nyare hus.

– Man får helt enkelt ta jobb där det finns. Men att renovera på gammalt vis är trevligast.

Martin köper sitt murbruk av Woody i Trelleborg och är mycket nöjd med samarbetet och kontakten med den personliga säljaren Tommy Olsson.

– Han är trevlig och svarar till och med i telefonen när han är ledig.

Martin använder också Woody för att köra ut materialet till arbetsplatsen med kranbil. Det är ju en svår uppgift för två man att lyfta en säck på tusen kilo. Muraryrket är tillräckligt tungt som det är.